
Gezond eten heeft alles met variëren te maken. Eet iedere dag een andere kleur groente bij je avondeten en varieer overdag met rauwkost en tussendoortjes. Denk daarbij aan een groentesalade met komkommer, radijs en tomaat. Of een bakjes radijs en de volgende dag een bakje komkommer, Op maandag kan je bijvoorbeeld spinazie eten en op dinsdag worteltjes. Leef je uit!
Eet met het seizoen mee, dat is beter voor je portemonnee en ook voor het milieu. Bovendien groeien seizoensgroenten en -fruit niet voor niets in hun eigen seizoen, je hebt in de lente weer andere voedingsstoffen nodig dan in de winter. Moeder Natuur houdt daar gewoon rekening mee. Boerenkool of erwtensoep smaakt niet zo goed als het 30 graden is. En in de winter `kloppen` asperges en aardbeien voor mijn gevoel niet. Alles is het hele jaar verkrijgbaar maar het komt van ver. Steun je eigen land, eet Nederlandse groente en fruit van het seizoen!
Hieronder de top 5 van de maand mei!
1. Asperges.
Asperges bestaan voor 90% uit water en zijn laag in calorieën. 20 kcal per 100 gram. Asperges zitten vol met vitamine K, C, E, B. Ook zit er aspergezuur in, dat is goed voor de werking van je nieren. Het is ontgiftend, dat ruik je vaak de volgende dag aan je urine. Varieer ermee, met een eitje, rauwe ham en gestoomde krieltjes bijvoorbeeld. Of in een quiche. Doe ze eens door een salade. Maar geniet er lekker van! En, van de schillen en de houtige uiteinden kan je een lekker soepje trekken. Doe de puntjes (vooral rijk aan vitamine B) als allerlaatst door de soep, dan blijven ze mooi.
2. Aardbeien.
Je kunt aardbeien het hele jaar door kopen maar mijn voorjaar begint pas echt met van die grote sappige en zoete prachtig rode aardbeien op een beschuitje. Of in een bakje, zonder enige toevoeging of met tuinkers of andere cress. In aardbeien zit veel vitamine C, veel vezels, maar is laag in kcal, 29 kcal per 100 gram. En weet je wat ook lekker is? Aardbeien in een aspergesalade.
3. Spinazie.
Spinazie is zo veelzijdig, je kunt het door je groene smoothie doen, een salade van maken (lekker met aardbeien) of gewoon (heel kort) gekookt in een stamppot. Natuurlijk is spinazie ook laag in kcal, 15 kcal per 100 gram. In spinazie zitten veel vezels, mineralen en antioxidanten. Het bevat ook veel foliumzuur, altijd goed maar zeker voor zwangere vrouwen.
4. Rabarber
Ik ben de enige in onze familie die gek is op rabarber. Heerlijk, gekookt zonder suiker als toetje of gewoon als lekker fris tussendoortje. Ook maak ik er wel eens taart van, ik maak de bodem van amandelmeel, banaan en ei, als vulling gebruik ik rabarberpuree. Daar kan ik echt van genieten. Rabarber is laag in calorieën 21 kcal per 100 gram, rijk aan ijzer en bevat veel vitamine B, C, calcium, kalium en magnesium.
5. Radijs
Deze kleine rode knolletjes zijn zo goed voor je! Ze bestrijden verkeerde bacteriën en schimmels! Radijsjes zitten vol met vezels, vitamine B, C en K, kalium, calcium en magnesium. Ze bevatten maar 16 kcal per 100 gram en zijn heel veelzijdig! Je kunt ze in plakjes als extra rauwkost op je boterham doen, of in je lunchsalade. Als tussendoortje knabbelen ze lekker weg! Radijsjes hebben een gunstig effect op de stofwisseling, ideaal als je op je voeding let!
Als je vragen hebt over gezonder eten of een gezondere leefstijl kun je mij altijd een mailtje sturen: info@annekeypma.nl
Bel 06 2428 4767 of mail, en kijk ook even op mijn site voor meer informatie. Begeleiding en coaching kan in de praktijk maar zeker ook op afstand met telefoon, skype of beeldbellen.
Je bent van harte welkom!
Ik spreek je graag!
Anneke
En, als je wilt weten of jij voor vergoeding in aanmerking komt, check je polis of bel even met je verzekering (mijn bgn nummer is 4618 en mijn AGB code is GC 022075). Als je voor vergoeding in aanmerking komt gaat dat uit je aanvullende verzekering en niet ten koste van je eigen risico.
Neem ook eens een kijkje op mijn Facebook of Instagram daar staan meer tips en recepten en kan je mij een berichtje sturen.
Reactie plaatsen
Reacties