
Suiker, het blijft een dingetje.
Suiker is niet slecht voor je.
Je hebt suiker nodig om te kunnen denken en bewegen.
Te veel suiker kan wel slecht voor je zijn.
Dit kan leiden tot lichamelijke klachten, zoals vermoeidheid of darmproblemen.
Volledig suikervrij leven kan bijvoorbeeld niet. Voeding die je nodig hebt om gezond te blijven, zoals groente en fruit, bevatten suiker. Dit zijn suikers die van nature aanwezig zijn in de producten.
Gevolgen van te veel suiker
Vermoeidheid
Darmklachten
Overgewicht
Tandbederf
Hoofdpijn
Leververvetting
Overbelaste alvleesklier
Door suikerrijke producten als frisdrank, vruchtensap, koek en snoep krijg je veel calorieën binnen. En krijg je langere tijd flink meer calorieën binnen dan je verbruikt, dan heb je een grote kans om zwaarder te worden.
Het is daarom aan te raden om gevarieerd te eten.
Balans is hierbij belangrijk. Veel suikers die we in Nederland binnen krijgen, komen uit extra’s zoals koek, snoep, gebak en frisdrank. Dit zijn juist de producten die je lichaam niet nodig heeft.
Hoe kan je nu precies weten hoeveel suiker je binnenkrijgt. Te veel suiker is immers niet gezond, het levert geen voedingsstoffen en je krijgt er snel veel te veel van binnen. Maar het is niet altijd helemaal duidelijk of en hoeveel suiker er in een product zit. Daarom hieronder wat tips.
Suikerklontjestruc voor frisdranken en sappen
Hoeveel suikerklontjes bevat één pakje of glas drinken?
Voortaan bereken je het zelf:
- Kijk op de verpakking naar de voedingswaarde per 100 gram/ml
- Zoek het aantal grammen ‘Koolhydraten waarvan suikers’ op.
- Kijk hoe groot jouw portie is en bereken het aantal ‘Koolhydraten waarvan suikers’ per portie.
- Deel het getal door 4 (het gewicht in gram van één suikerklontje) en je weet het aantal suikerklontjes in de portie.
Voorbeeld: een pakje sinaasappelsap of frisdrank van 200 ml
100 ml sinaasappelsap/frisdrank bevat 10 gram ‘KH wv suikers’.
Een pakje van 200 ml dus: 10 x 2 = 20 gram suiker.
Als je 20 (gram) deelt door 4 = 5 suikerklontjes per pakje de uitkomst.
Maar niet alleen in frisdrank en vruchtensap zit veel suiker. Ook in onverwachte andere producten tref je suiker aan. Lees daarom altijd het etiket.
Suiker die van nature in ons eten zit is voldoende. Vooral de hersenen hebben hier behoefte aan.
Meer toegevoegde suiker is echt niet nodig.
Suiker wordt vaak verstopt onder andere namen, deze klinken vaak nog heel gezond ook maar het is suiker of gedraagt zich als suiker is je lichaam. Herken ze en kies er niet voor. Deze namen kunnen gebruikt worden:
1. Agavenectar
2. Agavesiroop
3. Ahornsiroop
4. Barbados suiker
5. Basterdsuiker
6. Bietsuiker
7. Bietenstroop
8. Bruine suiker
9. Caramel (verhitte suiker)
10. Cassonade
11. Dadelstroop
12. Demerara
13. Dextrose
14. Druivensuiker
15. Esdoornsiroop
16. Fructose
17. Fructosestroop
18. Fruitsuiker
19. Galactose
20. Geleisuiker
21. Glucose
22. Glucose-fructosestroop
23. Glucosestroop
24. HFCS (High Fructose Corn Syrup)
25. Honing
26. Invertsuiker
27. Kandij
28. Karamel
29. Kokosbloemsuiker
30. Kokosbloesemsuiker
31. Kristalsuiker
32. Lactose
33. Maisstroop
34. Maïssuiker
35. Malt
36. Maltodextrine
37. Maltose
38. Maple Syrup
39. Melasse
40. Melassestroop
41. Melksuiker
42. Moutsuiker
43. Nectar
44. Oerzoet
45. Palmsuiker
46. Parelsuiker
47. Rietsuiker
48. Rijststroop
49. Rijstsuiker
50. Ruwe rietsuiker
51. Saccharose
52. Sacharose
53. Sapconcentraat
54. Speltstroop
55. Sucranaat
56. Sucrose
57. Suiker
58. Tarwestroop
59. Vanillesuiker
60. Wheat syrup
Het is niet altijd even makkelijk om gezond en bewust te eten als je daar niet echt voor hebt gestudeerd. De marketingafdelingen van de voedselproducenten weten dat natuurlijk ook en maken daar flink gebruik van.
Mocht je hierover vragen hebben dan kan je mij altijd even mailen (info@annekeypma.nl).
Wil je informatie over hoe je niet al te ingewikkeld en duur gezond(er) maar vooral lekker kunt eten dan kan ik je daarbij helpen.
Heb je minder energie en zou je dat graag weer op peil willen hebben? Ook daar kunnen we samen aan werken.
Kijk ook even op mijn site voor meer informatie of mail mij jouw wensen. Het eerste (kennismakings) gesprek is altijd gratis.
Ik spreek je graag!
Anneke
En, als je wilt weten of jij voor vergoeding in aanmerking komt, check je polis of bel even met je verzekering (mijn bgn nummer is 4618 en mijn AGB code is GC 022075). Als je voor vergoeding in aanmerking komt gaat dat uit je aanvullende verzekering en niet ten koste van je eigen risico.
Neem ook eens een kijkje op mijn Facebook of Instagram daar staan meer tips en recepten en kan je mij een berichtje sturen.
Reactie plaatsen
Reacties
Duidelijk! Fijn dat je bij jou terecht kun voor goede begeleiding hierin. Dat maakt het mindere van suiker gemakkelijker
Goed, dat je ook die lijst met verstopte suikers meldt, dank je wel!
tot mijn grote verbazing zit er veel suiker in vleeswaren. Nooit geweten