Vakantie? 12 Tips om onderweg gezond en lekker te eten!! En iets over een kookwekker.

Op vakantie met de auto (en iets over een kookwekker..). 12 tips om onderweg gezond en lekker te eten.

De zomervakantie komt er weer aan! Of je nu met de caravan naar Terschelling gaat of naar die villa in Spanje: een lange autorit vraagt om de nodige brandstof en dan bedoel ik geen benzine... Brandstof voor jezelf. Voeding in plaats van vulling!

We zijn vaak geneigd om een grote tas vol met ongezonde snacks mee te nemen tijdens de lange autorit naar onze vakantiebestemming. Dat kan nog weleens voor wagenziekte zorgen. Door alle suikerhoudende lege calorieën word je moe en/of krijg je hoofdpijn. Niet fijn want met goede brandstof kom je een stuk uitgeruster (oké voor zover mogelijk, autoreizen is vermoeiend..) op je bestemming aan. Hieronder wat tips en ideeën!

 

  1. Investeer in een koelbox. Hoewel een koelbox niet te vergelijken is met je koelkast thuis (filet americain op brood in een koelbox bewaren is gewoon geen goed idee), blijft je eten net wat koeler.

 

  1. Als je pakjes water invriest kan je deze als koelelement gebruiken en heb je lekker fris water.

 

  1. Zorg voor kwalitatief goede bakjes die niet lekken. Stapel ze op in de koelbox en je hebt prima overzicht.

 

  1. Denk aan bestek, bekertjes, bordjes en servetjes. Dit maakt het eten onderweg een stuk makkelijker. Neem ook een extra plastic supermarkttas mee (die waterdicht is). Hierin verzamel je je afval en hou je je auto schoon. En houd ook een extra waterdichte plastic zak met zakdoekjes en vochtige doekjes bij de hand. Als er iemand wagenziek wordt, is dat altijd handig. De vochtige doekjes zijn ook lekker om plakhanden of zweethanden mee af te vegen.

 

  1. Snoep onderweg is misschien wel lekker maar het levert veel suiker en weinig voedingsstoffen. Chocolade smelt makkelijk en je wilt toch geen vlekken?

 

  1. Kan je je die kleffe broodjes die je vroeger onderweg kreeg nog herinneren? Hoeft niet meer. Kies bijvoorbeeld geen tomaat, daar wordt je broodje inderdaad klef van. Wil je toch “natte” rauwkost op je brood? Neem ze apart mee in een bakje en doe het er pas op als je gaat eten.

 

  1. Als je helemaal geen kleffe toestanden wilt of gewoon wat anders dan broodjes wilt, kies dan voor een dunne omelet die je vult als een wrap. Een omelet bevat veel eiwitten en is koud ook lekker. Besmeer met roomkaas, blaadjes sla en kip of avocado of gegrilde groenten. Geen omelet? Dan neem je volkorenwraps. Of een groentewrap (nofairytales bijvoorbeeld). Rooster de wraps voor het beleggen eerst om en om in een warme koekenpan zonder olie of boter. Dan smaken ze een stuk lekkerder. Let er wel op dat je geen bederfelijke vleeswaren kiest. Een wrap met zalm of rosbief zou ik niet snel doen. Met gedroogde/rauwe ham blijft langer goed. Verpak de wraps in plasticfolie en doe ze in een bakje.

 

  1. Fruit is altijd lekker, doe wat diepgevroren groenten als blauwe bessen, mangoreepjes, druiven of andere stevige fruitsoorten in een bakje. Tegen de tijd dat je er zin in krijgt zijn ze ontdooit en lekker fris. Een banaan wordt snel bruin en minder stevig. Een appel is dorstlessend, heb je geen zin om te happen, vul dan een bakje met appelschijfjes. Als je er een klein beetje citroensap op druppelt (of mengt met sinaasappelpartjes) dan worden ze niet zo snel bruin.

 

  1. Denk ook eens aan rauwkost. Snijd wortels, komkommer, paprika in repen en maak radijs en tomaatjes schoon. Doe ze in een bakje en knabbel smakelijk.

 

  1. Ook nootjes, ongezouten en ongebrand, studentenhaver, zelfgemaakte popcorn (zonder) zout, dadels zonder pit, gedroogde abrikozen het kan allemaal. Vijgenbrood, dat je normaal gesproken bij kaas zou eten, is ook praktisch om mee te nemen en weer eens wat anders.

 

  1. Geen zin om in de rij te staan bij een druk wegrestaurant? Neem een picknickkleed mee, ga van de snelweg af en zoek een groen veldje. Even uit de auto, de benen strekken zou mijn vader gezegd hebben, en genieten van een lekkere picknick. Maak thuis een basissalade gevulde salade (sla, komkommer, radijs, mais, avocado). Wil je je salade een zomers tintje geven? Voeg dan eens wat limoenzeste en verse muntblaadjes toe. Vul de salade aan met de ingrediënten die jullie lekker vinden en die je apart in bakjes hebt meegenomen. Gekookte eieren of en blikje tonijn op water kan ook! Neem de dressing apart mee, bijvoorbeeld in een klein potje. Anders worden de slablaadjes slap. De wraps of broodjes kan je dan natuurlijk ook eten en als drinken neem je de vast al ontdooide pakjes water die je als koelelementen in je koelbox gebruikt. In plaats van koffie vul ik een thermosfles met water, ijsblokjes en sinaasappelpartjes. Lekker en weer even wat anders. Je kunt er ook andere dingen in doen, aardbei en basilicumblaadjes bijvoorbeeld. Varieer! Kijk ook eens op mijn site voor lekkere en makkelijke recepten.

 

  1. Reis je met kinderen? Neem een kookwekker mee. Mijn kinderen, die inmiddels 27, 25 en 17, zijn weten het nog. Ieder uur ging de kookwekker en dan kwam de “kookwekkertas” tevoorschijn. In deze tas zaten kleine cadeautjes, doosjes rozijntjes en andere verrassingen. Ieder uur als de kookwekker ging, mochten ze wat uitzoeken! En ja, zo gingen de uren ongemerkt snel voorbij!

 

Fijne vakantie!


Wil je na de vakantie verder met een gezonde en fitte leefstijl? Of loop je ergens vast in je leven? Maak dan een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek. Dan kijken we waar ik je als leefstijlcoach en voedingsdeskundige bij kan helpen.

Krijg je leven weer op de rit op een manier zonder moeilijke en lastige gesprekken en zeker zonder streng dieet. Binnen 3 maanden meer energie en een fitter lijf. Ik spreek je graag. Vul het formulier hiernaast  in en druk op 'versturen'. Ik neem dan zsm contact met je op voor het maken van een afspraak! 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb