Voor- en Nadelen van Soja

Eet jij wel eens soja?
 
Dat denk ik wel. Soja is niet alleen voor vegetariërs. Soja zit namelijk ook in veevoer.
Zo krijg je bij ieder stuk vlees, ei of glas melk indirect ook soja binnen. De sojateelt zorgt voor allerlei milieuproblemen en sociale vraagstukken zoals ontbossing. 
Ook zou soja voor gezondheidsproblemen kunnen zorgen.
Ik ben op zoek gegaan en kwam het volgende tegen. Maar, wat ze ook onderzoeken en naar buiten brengen, gebruik je gezonde verstand, eet en drink niet te veel sojaproducten en kies voor de zo puur mogelijke variant.
 

Meer dan 90 procent van de soja die we eten, zit ‘verborgen’ in vlees, eieren en zuivel.
Voor 100 gram kaas is bijvoorbeeld 25 gram soja nodig, voor een hamburger van 100 gram zo'n 46 gram. Doordat we steeds meer vlees eten, is de sojaproductie de afgelopen 50 jaar vertienvoudigd. De soja die we in Nederland gebruiken, komt vooral uit Zuid-Amerika. Daar zorgt de teelt voor allerlei problemen: er wordt bos voor gekapt, de bodem raakt uitgeput en het water vervuilt door bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Bijna 80 procent van alle soja die verbouwd wordt, is genetisch gemodificeerd (GMO-soja).
De meeste soja wordt verwerkt in veevoer. Maar er wordt ook sojaolie gebruikt in sauzen en snacks, en ook in producten als zeep en biobrandstof.
 
Als je wel bewust soja eet dan eet je meestal tahoe of tempeh. Soja is ook verwerkt in vegetarische alternatieven voor vlees. En bij sushi of een hippe buddha bowl zie je steeds vaker edamame boontjes.
Als je liever geen koemelk drinkt kan je kiezen voor een alternatief. Sojadrank, sojayoghurt. Ook hier geldt, kies voor de ongezoete en meest pure vorm.

Je weet vast wel dat peulvruchten (waaronder sojabonen) rijk zijn aan koolhydraten, eiwitten, B- vitamines en mineralen, zoals ijzer, calcium, molybdeen en fosfor en vezels. Peulvruchten (waaronder sojabonen) verlagen volgens het Voedingscentrum het LDL-cholesterol, wat helpt om je bloedvaten gezond te houden. Door hun hoge eiwit- en ijzergehalte zijn peulvruchten (en sojabonen, tahoe en tempeh dus ook), bovendien een volwaardig vleesalternatief. In de schijf van vijf staat het advies om 1x per week peulvruchten te eten, als alternatief voor vlees.

Wil je wat meer eiwitten, eet dan gekookte sojabonen. Deze hebben van alle peulvruchten het hoogste eiwitgehalte (22%). Als je dan weet dat het eiwitgehalte van vlees 19-23% is dan begrijp je dat soja een volwaardige vleesvervanger is. Sojadrank bevat evenveel eiwit als zuivel (3%), maar veel minder calcium, en geen vitamine B12. Als deze twee voedingsstoffen eraan toegevoegd worden, is het een volwaardige zuivelvervanger. Bij vleesvervangers op basis van soja hangt het van de hoeveelheid gebruikte soja af, en van eventueel toegevoegde ijzer en vitamine B12, of het een volwaardige vleesvervanger is.

Qua voedingswaarde en gezondheidseffecten is soja een aanrader. Dit komt onder andere doordat in soja isoflavonen (fytohormonen) zitten: een groep oestrogeenachtige plantenstoffen die lijken op het menselijke hormoon estradiol.
Het is volgens toxicoloog Tinka Murk heel moeilijk algemene conclusies te trekken over de werking van fytohormonen. Duidelijk is wel dat zowel de hoop als vrees van voor- en tegenstanders van soja ongegrond is bij het slechts consumeren van bijvoorbeeld sojamelk en tofu als volwassenen.
Omdat je dan simpelweg te weinig isoflavonen binnen. Bij supplementen is dat een ander verhaal: natuurlijke stoffen zijn ontzettend effectief in hoge dosis. Wees daar dus voorzichtig mee.

Peulvruchten, dus ook soja, zijn gezond. Het zijn volwaardige vleesalternatieven. Eet dus minstens 1x per week een ruime hoeveelheid peulvruchten (2 tot 3 opscheplepels).
 
Misschien heb je wat aan de volgende informatie als je wat huiverig bent voor soja.

Met twee porties soja per dag zijn geen problemen te verwachten van de fyto-hormonen in soja. Een portie is: een glas sojamelk (200-250 ml), een kwart blok tahoe, een halve kop tempé, sojabonen of soja’vlees’.
 
Slik je schildklier- of andere medicatie? Overleg dan met je huisarts als je je sojaconsumptie wilt veranderen.
 
Eet peulvruchten, dus ook sojabonen, nooit rauw. Ze bevatten de natuurlijke gifstof lectine, die onschadelijk gemaakt wordt door weken en koken. Ook verse sojaboontjes moet je eerst koken.
 
Geef je baby niet zonder reden (zoals een bewezen koemelkallergie) sojavoeding. Ze krijgen dan namelijk relatief veel fyto-oestrogenen binnen. Borstvoeding is natuurlijk altijd goed!
 
Het is onduidelijk of soja in gewone voedingsmiddelen helpt tegen overgangsklachten (opvliegers). Supplementen die minstens 15 mg genisteïne per dag bevatten, lijken wel effectief te zijn.
 
Standpunten en meer achtergrondinformatie
De soja-industrie is op initiatief van het internationale Wereld Natuur Fonds (WWF) in gesprek gegaan met NGO’s (maatschappelijke organisaties die losstaan van overheden) en boeren via de Round Table on Responsible Soy (RTRS). De industrie erkent dat er problemen zijn, en vindt het ook van groot belang dat de sojateelt niet ten koste gaat van het Amazone regenwoud. De industrie wil daarom meewerken aan afspraken die moeten leiden tot een meer duurzame productie. Zie voor meer informatie Responsible Soy of Vette Feiten.
De Sojacoalitie is een samenwerkingsverband van 7 Nederlandse NGO's. Zij dringen aan op een verantwoorde productie van soja, en willen een discussie over de rol van onze bio-industrie en vleesconsumptie bij deze problematiek. Kijk voor uitgebreide informatie op Sojacoalitie of op www.milieucentraal.nl/milieubewust-eten/tropische-producten/soja/
 

Laat je mij weten hoe je over soja denkt en of je met dit artikel een andere/betere/slechtere kijk op soja(producten) hebt?

Anneke


Wil je informatie over hoe je in 3 maanden fit en blij met jezelf en je lichaam kunt worden, zonder moeilijk en ingewikkeld dieet en zware gesprekken, 
dan kan ik je daarbij helpen. 

Kijk ook even verder op mijn site voor meer informatie of mail mij jouw wensen. Het eerste kennismakingsgesprek is altijd gratis.

Ik spreek je graag

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.