Hoe lees ik etiketten.

Waarom een leesbril in je tas zo handig is bij het boodschappen doen.

Soms schrik ik gewoon als ik in de supermarkt loop. Men name in het tussendoortjes gedeelte. De wuivende korenvelden, gezonde blozende wangen van gelukkige kinderen, moeders die er verstandig uitzien en hun breed lachende kind een reep geven… Ook de kreten liegen er niet om. Meer ijzer, toegevoegde vitamines minder of zelfs geen vet, zonder toegevoegde suikers. Je zou denken dat je alleen gezond wordt van het lezen van de verpakkingen.
 
Het etiket
Maar gelukkig weet jij ook dat je beter op het etiket kunt afgaan dan op de plaatjes en de loze kreten op de verpakking. Maar hoe lees je zo´n etiket nu precies? Hoe kom je te weten wat de beste keuze?
Dat kan eigenlijk heel eenvoudig, je moet het alleen even weten.
 
Hoe dan
Pak 2 vergelijkbare producten uit het schap, draai ze om en kijk in de voedingswaardetabel hoeveel calorieën en voedingsstoffen erin zitten. Zo kies je bijvoorbeeld de ontbijtgranen met de minste suikers en de meeste vezels.
 
Vergelijk per 100 gram
Tip: als je producten vergelijkt, kun je dat het beste doen per 100 gram. Soms zie je ook de voedingswaarde per portie op het etiket staan, maar dat kan verwarrend zijn. Fabrikanten bepalen namelijk zelf hoe groot zo’n portie is.
Om etiketten te vergelijken, is de voedingswaardetabel dus het belangrijkste. Maar een verpakking biedt nog meer informatie waarmee je slimmere keuzes kunt maken:
 
De ingrediëntenlijst
Op elke verpakking staat een ingrediëntenlijst. Hierin vind je terug wat er allemaal in het product zit. Als je bepaalde ingrediënten liever niet eet, is het handig om in deze lijst te kijken. Het ingrediënt dat het meest in het product zit staat vooraan, en dat er het minst inzit achteraan. In de ingrediëntenlijst zie je ook of er veel aan het product is toegevoegd. Dus begint je lijst van bijvoorbeeld een ontbijtreep met suiker dan weet je dat het hoofdbestanddeel suiker is.
 
(Verborgen) suikers
Aan veel producten zijn bijvoorbeeld suikers toegevoegd, soms onder een andere naam. Als er suikers zijn toegevoegd, moet de fabrikant dit vermelden in de ingrediëntenlijst. Je vindt suikers terug onder de namen suiker, kristalsuiker, melksuiker en vruchtensuiker. Maar ook als glucose-fructosestroop, isoglucose en lactose.

Daarnaast gebruiken fabrikanten honing, appelsap, ahornsiroop, agavesiroop en vruchtenconcentraat als suikerbron. In de voedingswaardetabel staan alle suikers vermeld onder de koolhydraten. Dit zijn alle suikers in het voedingsmiddel. Dus ook de suikers die van nature voorkomen in het voedingsmiddel, zoals suikers in fruit en in melk. Er staat dan Koolhydraten waarvan suikers. Tip, als iets op ose eindigt dan is dat vaak ook suiker. Al deze verstopte suikers noemen we ook wel sluipsuikers. Wil je minderen met suiker, let hier dan op.

Welke claims vind je op verpakkingen?
Op een verpakking kunnen gezondheidsclaims en voedingsclaims staan. Een gezondheidsclaim betekent dat een voedingsmiddel goed is voor je gezondheid. Denk aan ‘cholesterolverlagend’ op margarine.
Een voedingsclaim zegt dat een product positieve eigenschappen heeft, zoals ‘light’ of ‘vezelrijk’. Fabrikanten mogen dit soort claims niet zomaar verzinnen en op hun product zetten, er is strenge regelgeving over.
Toch kunnen claims misleidend zijn:

Misleidende claims
Claims als ‘laag zoutgehalte’, ‘suikerarm’, ‘light’ of ‘vezelrijk’ klinken mooi, maar dat wil niet altijd zeggen dat het de beste keuze is. Zo betekent de claim ‘light’ dat er 30% minder suikers, vetten of calorieën in zitten dan in een vergelijkbaar product. Dat betekent natuurlijk niet dat light frisdrank of light chips gezond is. Want minder suiker betekent vaak meer vet. En minder vet, je raadt het al, meer suiker. Het moet wel smakelijk blijven.
 
Het verschil tussen gezondheids- of voedingsclaims
Verschillen tussen claims en loze termen is vaak lastig te zien. Als er ‘ambachtelijk’, ‘vers’ of ‘natuurlijk’ op de verpakking staat, dan klinkt dat mooi. Maar vaak zijn het verkooppraatjes. Zo kan een ‘ambachtelijk’ brood net zo goed in de fabriek zijn gemaakt. 
 
Geen etiket?
Niet alle voedingsmiddelen hebben een etiket. Op groente en fruit staat geen etiket. Wil je toch weten wat de voedingswaarde is van een product? Zoek het product dan op internet op.
 
Grote valkuilen bij het lezen van een etiket:
 
1.   Loze kreten op de verpakking
Op de voorkant van de verpakking vind je vaak kreten als ‘bron van vezels’ of ‘goed voor de weerstand’. Soms klopt zo’n ‘claim’ inderdaad. Maar meestal zijn het loze kreten om jou te verleiden het product te kopen. Als er ‘ambachtelijk’, ‘vers’ of ‘natuurlijk’ op de verpakking staat, dan klinkt dat mooi. Maar het zegt niets.
 
2.   Light wil niet zeggen caloriearm
Lightproducten bevatten niet altijd minder calorieën dan de gewone varianten. Zo kan light-chips net zoveel calorieën bevatten als gewone chips. En in light-pindakaas zit soms 30% minder vet, maar wel meer suiker dan de gewone variant.
 
3.   Verleidelijke plaatjes
Op verpakkingen staan de mooiste foto’s, bijvoorbeeld van wuivende korenvelden, groente, fruit of noten. Je verwacht dan dat het product er vol mee zit. Maar dat is lang niet altijd het geval. Op een pak vruchtendrank staan soms de prachtigste aardbeien, terwijl er maar 1% echte aardbei inzit.
 
4.   Niet alle porties zijn even groot 
Op veel etiketten staat ook de voedingswaarde per portie, bijvoorbeeld per glas of koekje. Maar dat kan verwarrend zijn. Fabrikanten bepalen namelijk zelf hoe groot zo’n portie is. Zo rekent de ene fabrikant 30 gram voor 1 portie en de andere 45 gram. En nog een andere valkuil: soms zitten er 2 koeken in een meeneemverpakking en wordt het aantal calorieën gemeld van 1 koek. Dat lijkt namelijk gezonder!
 
En die leesbril?
Nu weet je wat meer over etiketten. Het enige wat niet wettelijk geregeld is, is de lettergrootte van de etiketten. De lettertjes zijn piepklein.
Dus, neem een leesbril mee. Ook als je eigenlijk geen leesbril nodig hebt zijn die lettertjes superklein. Ik heb bij de Action (geen aandelen hoor) een leesbril +2 voor 99 cent gekocht. Werkt uitstekend.

En nu zul je zien dat je alle etiketten gaat bekijken. Eerst duurt dat best lang maar je gaat steeds sneller zien waar je naar moet kijken en waar je dat kunt vinden.


Binnen 3 maanden fitter en lekkerder in je lijf.
Wil je informatie over hoe je niet al te ingewikkeld en niet duur, gezond(er) maar vooral lekker kunt eten en leven, dan kan ik je daarbij helpen. Geen strenge diëten, lastige opdrachten en gesprekken maar met kleine stapjes, helemaal aan jouw manier van eten en leven aangepaste adviezen. Echt, binnen 3 maanden een fitter lijf met een strakker lichaam.. Fijn toch!
Kijk ook even op mijn site voor meer informatie of mail mij jouw wensen. Het eerste kennismakingsgesprek is altijd gratis.

Ik spreek je graag!

Anneke


En, als je wilt weten of jij voor vergoeding in aanmerking komt, check je polis of bel even met je verzekering (mijn bgn nummer is 4618 en mijn AGB code is GC 022075). Als je voor vergoeding in aanmerking komt gaat dat uit je aanvullende verzekering en niet ten koste van je eigen risico.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.