Eten uit je voorraadkast. Zo doe je dat!

Wat zit er in jouw voorraadkast?

En waarom is het zo handig om een voorraadkast te hebben?

 

Met een voorraad heb je minder verspilling, altijd een snelle gezonde en lekkere maaltijd op tafel, geen zorgen om de vitamientjes én je bespaart geld en tijd

Wat heb je in huis

Het is handig om altijd wat producten in huis te hebben die lang houdbaar zijn en die je vaak nodig hebt.

Denk aan rijst, pasta of peulvruchten uit blik. Het handige hiervan is dat je deze producten makkelijk kunt combineren met verse producten die snel op moeten. Zo kun je altijd een maaltijd op tafel toveren. Ook als de planning anders loopt. Bijvoorbeeld als je onverwachts toch thuis eet, of als er extra mensen mee-eten.

 

 

Minder voedselverspilling

Kleine stappen hebben groot effect om minder voedsel te verspillen. Je voorraad op orde hebben scheelt! Omdat je alleen koopt wat je nodig hebt zal je minder weg hoeven te gooien! Vers vul je aan met voorraad! Goed voor je portemonnee én voor het klimaat!

 

 

Voorraad op orde

Met deze tips heb je altijd iets in huis om snel een gezonde en makkelijke maaltijd op tafel te zetten.
Door eten op de juiste manier te bewaren, blijft het langer goed. Maar hoe haal je het optimale uit je koelkast, vriezer en voorraadkast? Met de tips in deze blog bewaar je slim en houd je je voorraad in topconditie. 

 

 

Richt je voorraadkast handig in

Het is niet zo fijn als je eerst 6 pakken en 3 blikken moet verplaatsen om bij het product te komen wat je nu nodig hebt.

Probeer zo veel mogelijk op een vaste plek te zetten.

Let op de houdbaarheidsdatum.

Bewaar de producten liefst in de originele verpakking, dan kan je altijd zien wanneer ze op moeten. Zijn de pakken aangebroken bewaar ze dan in een afgesloten bakje of pot.

Plak er een etiketje op met de inhoud en de houdbaarheidsdatum. Maak zo'n bak of pot helemaal leeg voordat je hem weer bijvult. De nieuwe verpakking laat je ongeopend achter het aangebroken pak in de voorraadkast staan.

Kijk ieder week voordat je je vaste boodschappenlijst maakt naar wat je nog op voorraad hebt. Vul aan wat bij na op is en haal meteen even een sopje door de kast.

Verse producten kunnen prima met voorraadproducten. Eet in de dagen nadat je boodschappen hebt gedaan je verse groente en fruit. Een in bloei staande broccoli is niet zo lekker en je bent al veel voedingsstoffen kwijt. Val aan het eind van de week terug op groente uit de diepvries en/of uit een blik of pot.

 

 

Wat bewaar je waar

Producten die je in de koelkast bewaart zijn vlees(waren) en vis (voor snel gebruik, ander in de vriezer) en zuivel. Gesneden groenten en kliekjes bewaar je ook in de koelkast. Let op dat je koelkast niet warmer is dan 4 graden Celsius. Check dat regelmatig met een koelkastthermometer.

In de vriezer bewaar je producten die je bevroren koopt. Maar ook verse extra gekookte maaltijden voor noodgevallen, en brood bv kan je langer bewaren. Denk ook aan vlees, kip en vis wat je niet meteen opeet. Schrijf altijd op het product wat het is (hoe vaak ik al niet iets heb ontdooid en er heel iets anders op tafel kwam dan wat ik dacht...). Controleer je vriezer regelmatig op ijs aangroei en leg producten die wat sneller op moeten voor het grijpen.

 

 

Bewaartips

Kijk op het etiket hoe je het product het best kunt bewaren. Hier staat bijvoorbeeld, na opening gekoeld bewaren (in de koelkast). Dat is wat anders dan koel bewaren. Dat kan bijvoorbeeld in een kelder of koele voorraadkast. De temperatuur mag daar niet hoger dan 15-20 graden zijn. 
Aangebroken pakken pasta en meel bewaar het je het best in de voorraadkast. Goed afgesloten natuurlijk.

 

 

 

CADEAUTJE WAAR JE JE LEVEN LANG WAT AAN HEBT

Als je wilt weten hoe je je voorraad het best kunt aanleggen, onderhouden en een weekmenu met je voorraadkast én je boodschappenlijstje combineert vraag dan de handleiding:

Eten uit je Voorraadkast aan. Helemaal gratis en je zult meteen al merken dat je geld, tijd en energie bespaart

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.